Followers

Wednesday, February 10, 2010

Hari ni genap 8 hari aku tak makan nasik...

serius aku bagi tahu ni...
8 hari da aku tak makan nasik... rasa nasik pon ingat2 lupa... (poyo habis)...
aku dietla katakan.. sebab berat aku beratla jugak...
teringat plak nak makan nasik lauk2 macam ni...

 
sotong, sayuran dan telur masin

aku tak makan nasik 8 hari. 
aku makan mende lain,
macam mee, roti n lauk sahaja tanpa nasik...
kadang2 ni je lauk aku...
tapi sedap weh...


 
sayuran dan seketul ayam

harga makanan kat atas ni hanyalah RM2.60..
so, kadang2 aku belanja Rm2.60 je... hahahaha..
Tapi duit dalam purse aku tetap jadi sikit..
kan3x....
paper pon... aku rasa lapar sangat hari ni...
sebab aku makan roti gardenia butterscotch je..
bolehla.. ni aku tak makan lagi..
lapau le....
tibe2 teringin nak makan makanan orang2 kampung...
serius aku cakap makanan kat kampung double triple best dari kat sini..
wahhhh.. lapau2...

p/s : kepada yang diet... semoga dapat berat badan ideal..


4 comments:

:: hayati :: said...

bgus....blajar mengawal nafsu mkn..........hehe
tp jgn lupe niat krn Allah yer......

meeya said...

of course my dear hayati...
buat kerana Allah.
Others tu sampingan jew

Lynn Nasir said...

salam meeya,

akak rasa teknik berlapar atau tak mkn nasi langsung ni mcm tak sesuai la ngan meeya. sbb meeya top-up tenaga dgn mkn ayam goreng dan roti butterscotch (butter dimasak ngan gula). so, walopun meeya tak mkn nasi tp kalori pd ayam goreng dan roti butterscotch tu sangat la tinggi.

meeya, akak sarankan meeya jumpa pakar nutrisi kat hospital dan tanya dia apa yg meeya harus mkn utk maintain/dptkn berat bdn terbaik. akak dulu pun dptkn carta kalori dari pakar nutrisi hospital utk tau byk mana yg akak kena mkn.

baik meeya buat mcm ni: mkn nasi dan lauk-pauk mcm biasa. cuma, nasi hanya sebesar penumbuk tgn meeya. jgn lebih. mkn la nasi 2 kali sehari mcm biasa. jgn mkn ayam goreng, ikan goreng takpe. tp, lebih baik amik yg bakar (ayam/ikan). mkn pagi jgn skip, sbb bila sgt lapar, nnti mkn t'hari meeya akan mkn lebih utk top-up kelaparan pagi tu. minum petang pun jgn abaikan. atleast milo panas dan kuih seketul.

kalau kita makan on time, insyaallah berat tak bertambah. mungkin cepat plak dia surut.

bila meeya berlapar, badan akan ingat yg meeya sdg alami fasa "kebuluran". so, badan akan simpan semua lemak yg ada utk elakkan mal-function otak. tetiba, meeya ada mkn plak. so, lemak dlm bdn tambah lemak baru mkn = meeya bertambah gemuk!

akak suggest, meeya rajin2 la b'senam. lps solat subuh tu, pi la turun-naik tangga 15 minit (buat istiqomah, hari2). then mandi, pi kelas. pastu tambah masa bila yakin badan mampu buat. makan mcm biasa, elakkan ayam goreng. dan minuman berkarbonat. tu je. then report kat akak dalm masa 2 bulan. hehehe! serius ni :)

meeya said...

yeah.. bgus jgk cadangn kak lynn tu..
ok... meeya report lepas dua bulan... ehehehe..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails